Deschis la 20 iunie 1954, și proiectat de V. Andreev, podul are 2,8 kilometri lungime și este unul dintre cele două poduri peste Dunăre, alături de Podul Calafat-Vidin, în sectorul de graniță dintre România și Bulgaria, restul traficului fiind preluat de bacuri. Are atât o punte rutieră cu două benzi, cât și una pentru traficul feroviar, precum și trotuare pentru pietoni. Secțiunea centrală de 85 m lungime poate fi ridicată pentru a permite trecerea navelor mai mari. Această secțiune centrală mobilă este supusă periodic la revizii de către partea română, în atribuțiile căreia intră buna ei funcționare. Construcția a durat doi ani și jumătate și a beneficiat de sprijinul URSS.
Insula Mocanu reprezinta cel mai apropiat ostrov de orasul Giurgiu. Este traversata de Podul Prieteniei la capatul din amonte, are o lungime totala de aproximativ 5 km si o latime maxima de 1,2 km. Pe insula s-au format natural 2 lacuri ce sunt alimentate de Dunare in fiecare primavara atat cu apa cat si cu peste. Insula adaposteste foarte multe specii de pasari si animale fiind bogata in vegetatie deasa. Pe langa acestea se gasesc si plante medicinale care sunt raspandite numai aici. Dintre specii enumeram: vita salbatica, urzica, murul de miriste, izma, stanjenelul, nalba mare, papadia, piciorul cocosului, salcie, plopul, brusturele, podalbul, traista ciobanului. Aici se pot pescui: somn, crap, caras, stiuca, avat, salau, platica, mreana, rosioara, oblete. Insula Mocanu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.
Dacă vrei să faci plajă și să te bucuri de o zi răcoroasă, atunci nu mai e nevoie să mergi până la Constanța. Plaja Gostinu este o plajă sălbatică situată la doar 70 de km de Capitală. Aici anual vin sute de turiști.
Rezervaţia naturală Cama – Dinu – Păsărica este o zonă de ostroave pe Dunăre, situată la circa 17 kilometri de Portul Giurgiu. A fost declarată arie protejată, de interes în anul 2007, întinzându-se pe o suprafaţă de 2.400 de hectare. Din punct de vedere administrativ, aparţine de localităţile Slobozia, Vedea, Găujani, Malu şi Cetăţuia.
În anul 1970, în zona Dunării Inferioare apărea un singur ostrov, care acum este divizat de unul dintre braţele Dunării. În partea superioară a acestuia, se întâlneşte Insula Păsărica, deosebit de importantă din punct de vedere științific. Ea a atras atenţia specialiştilor prin faptul că multe populaţii de păsări aleg să cuibărească pe insulă.
Rezervaţia naturală Cama – Dinu – Păsărica reprezintă un model de luncă inundabilă, iar în cadrul ei pot fi întâlnite plantaţii ca cele de nuc American, hamei, viţă sălbatică, plop negru, glădiţă şi stejari seculari. Specialiştii care au studiat rezervaţia au reuşit să identifice în jur de 314 specii de plante, 7 specii de ciuperci şi 17 specii de muşchi. Multe dintre ele au fost puse sub protecţia legii, pentru că sunt pe cale de dispariţie. Printre ele, se numără nufărul alb, mărul lupului, ghiocelul de baltă sau otrăţelul de baltă.